2013. április 16., kedd

Csináld magad #1: Pom pom könyvjelző


Az olvasás mellett folyton barkácsolok is, és ha már könyv és barkácsol, akkor legyen könyvjelző. A neten szörfölve láttam ilyen jópofi kis pom pom könyvjelzőket, de mindig más és más technikákkal elkészítve. Úgy gondoltam bemutatom nektek lépésről lépésre és remélhetőleg értelmes magyarázatokkal ellátva azt a technikát, amit én még anyukámtól tanultam nagyon régen.




Eszközök, anyagok:
Olló
Körző
Vonalzó
Kartonpapír
Különböző színű pamutfonalak


Most pedig lássuk a medvét!

A készítés menete:
1. Lépés
A körzőt állítsuk 2cm sugarúra a vonalzó segítségével, majd rajzoljunk vele 2db kört. Ezt követően ismét állítsuk be a körzőt, de most csak 1cm, majd állítsuk a 2cm sugarú kör közepére, és abba rajzoljunk bele egy kisebb kört. Így kell kinéznie:


Ha ezzel készen vagyunk, akkor vágjuk körbe mind a két a nagy kört, majd a közepéből a kicsi kört úgy, hogy egy bevágást ejtsünk rajta.

2. és 3. Lépés
Ezután illesszük össze a két „membránt”, és a képen látható módon tekerjük rá a fonalat. Én a közepén szoktam kezdeni, mert így könnyebb összeilleszteni és rögzíteni a kért kört.

TIPP: minél dúsabb pom-pomot szeretnénk, annál vastagabban tekerjük körbe a papírköröket.

4. Lépés
Ha tetszőleges vastagságra feltekertük a fonalat, akkor vágjuk el a végét. Most pedig vegyük egyik kezünkbe az ollót, a másikba ezt a fél fánkhoz hasonló fonalköteget, és kezdjük el elvágni úgy, hogy a két papír kört, ahol nincs rajta fonal szétnyitjuk, közé helyezzük az ollót, és a pereme mentén, továbbra is a két papír között haladva az ollóval elkezdjük szépen elvágni a fonalakat. A belső körnek meg kell tartania a fonalakat, vagyis nem lenne szabad kiesniük, és ne is szedjük ki őket!


5. Lépés
Amikor elvágtuk a fonalat, akkor már egy pom pomhoz hasonló kis gombócot kell, hogy lássunk magunk előtt. A papír még továbbra se vegyük le! Először vágjunk le abból a fonalgomolyagból egy 20cm-es darabot, amelyből a pom pom készült. Ezután enyhén nyissuk szét a két papírt és ezt a 20cm-es darabot illesszük bele úgy, hogy körbeérje a kis gombócunkat, majd kössünk rá először egy görcsöt, amit jól húzzunk meg, ügyelve arra, hogy ne szakadjon a 20cm-es darab. Fontos, hogy jól meg legyen az első csomó húzva, mert ha laza lesz, akkor könnyen szétjöhet a pom pomunk. Ezt követően rögzítsük az első csomót egy másodikkal, majd vegyük le a papírt. 


6. Lépés
Tehát most van egy nagyon aszimmetrikus pom pomunk, ami nem is hasonlít igazán pom pomra. Ezt könnyen kiküszöbölhetjük, csak egy ollóval le kell vágni a felesleget úgy, hogy legyen egy gömbünk.
Bár a képeken nem látszik, mert én balga, elfelejtettem lefotózni, de a 20cm-es fonalat, amivel körbekötöttük ne vágjuk le, hanem kössük össze a két végét, mert az lesz a könyvjelző része igazán, a pom-pom pedig kint lesz a könyvből.

Ha jól csináltuk (és jó a leírásom), akkor ilyennek kell lennie:


Remélem jól szórakoztatok és sikerült a saját pom-pom könyvjelződet elkészítened!
Jó szórakozást! :o)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése