2012. július 28., szombat

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája


Fülszöveg:
Borbíró Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene - ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?
Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.

Magyar nyakba magyar szemfog!



Hogyan akadtam a könyvre?
A molyon egy időben nagyon sokan olvasták. Gondoltam magamban – „Na, megint egy vámpíros könyv, tuti nem veszem a kezembe”. Mégis, már nagyon fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy miért is olvassák ennyien, ezért megnéztem, miről is szól.
A borító és a fülszöveg is azonnal felkeltette az érdeklődésemet, ami beindította a „mostazonnalkell” opciót a fejemben. Rögtön ez után meg is rendeltem. :o)

Mindig, amikor egy magyar szerző könyvéről hallok vagy olvasok, akkor félve és kétkedve veszem kezembe az adott kötetet. A magyar írók könyvei általában nem egyeznek az én olvasási ízlésemmel.
A Vámpírok múzsája azonban hatalmas nagy örömet és pozitív csalódást okozott!
Végig, szó szerint az első oldaltól kezdve imádtam, ami pedig nálam nagyon ritka. Fantasztikus volt végre egy olyan paranormális könyvet olvasni, ahol a főszereplőnek nincsenek hiper-szuper képességei, nem döngöl mindenkit a földbe és még magyar is. Főhősnőnk, Borbíró Borbála a „magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja”. Szakmájának legjobbja, főleg mert olyan szakmai ág, amiben ő dolgozik, addig nem is létezett, míg ő el nem kezdte. ^^
Az intézetet azonban hamarosan politikai nyomásra bezárják, így Bori munka nélkül marad. Ekkor keresi fel Attila, aki a Magyar Nemzetbiztonsági Hivatal természetfeletti lényekkel foglalkozó részlegének vezetője, azzal a megbízással, hogy épüljön be az IQ vámpírokhoz.
A történet utána arra épül fel, hogy Borit felkészítik a vámpírok közé történő beépülésre, és persze arra, hogy ki tudja deríteni, hogy mi is az a belső probléma, amiért az IQ vámpírok nem segítenek az éppen hatalmon lévő kormánynak, miért nem adnak szaktanácsokat.

Közben azon gondolkodtam, hogy miért is lett a könyv címe a Vámpírok múzsája, amire a könyv közepe táján választ is kaptam. Ez az illető (mert ugye a vámpír már nem ember) konkrétan a vámpírok múzsája, akit Borinak kell megmentenie. Ezért is fogják az vámpírok maguk közzé fogadni őt, hogy tárgyaljon az elrablókkal. Itt mindenféle vámpírtörvényekre hivatkoztak, hogy hogy is zajlik le egy ilyen tárgyalás, mik a szabályok, stb, stb.

Ami nem tetszett, és amiért a fél csillagot levontam, az a Bori hosszú (nekem annak tűnő) felkészítési ideje volt, valamint az, amikor Borira rájött a nyavalyoghatnék, hogy neki csak virtuális pasija van, aki dobta őt és hogy romokban hever az élete. Persze tenni nem nagyon akarta érte semmit, csak amikor olyan megbízást kap, amibe bele is halhat.
Az sem sokat segített a karakterének formálásán, hogy amikor stresszes volt, akkor mindig legurított egy feles málnapálinkát. Így olyan benyomást keltett néha, mintha alkoholista lenne, pedig nem az.
Mindezek ellenére nekem tetszett Bori karaktere, főleg az, hogy nem tudott egyből mindent, amit mondtak neki, hogy csinálja, hanem meg kellett tanulnia, mint minden normális, halandó emberi lénynek. Bár a normális szó nála is kicsit kétségbe vonható, de mégsem volt egy szuperhősnőci.

A rejtélyes figura szerepét ebben a könyvben Attila töltötte be, a szigorú, mogorva főnök, aki semmit sem tesz meg jószántából, csak ha abból neki is haszna származik. Hogy ki is ő, azt szándékosan nem árulom el, ahogy azt sem, mi a vámpírok múzsája.

Amiket nagyon furcsa volt még olvasni, azok a vámpírok nevei voltak. A kedvenc vámpírom Koppány, aki tényleg szimpatikus volt, a maga őrült, művészi vámpír módján. A vámpíroknak ugyanis nincsenek vezetékneveik, hanem valamilyen tulajdonság alapján nevezik el őket, vagy éppen hiányosság, képesség stb. alapján.


Összességében: Imádtam! Magyar író tollából még nem született ilyen könyv ezelőtt. Már alig várom a folyatását! :o) És a legimádnivalóbb benne, hogy ízig-vérig magyar jellegzetességekkel van megspékelve a könyv.

Borító: Valami hihehetetlenű gyönyörű! A cím pedig nagyon jó választás volt és tényleg nagyon kapcsolódik könyv tartalmához! :o)

A könyv adatai:
Kiadó: Delta Vision Exkluzív
Oldalak száma: 468 oldal
Bolti ára: 2990 Ft
Borító: 5*

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése