2013. augusztus 4., vasárnap

Victoria Schwab: Az Archívum

Victoria Schwab: Az Archívum
Sorozat: -
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Soroza: -
Eredeti cím: Rhe Archived
Terjedelem: 272 oldal
Kiadás éve: 2013
Fordította: Hudácskó Brigitta
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.980 Ft
Kedvenc rész: Úgy nagyjából az egész könyv. :)
Kedvenc szereplő(k): Mackenzie, Wesley
Legutálatosabb szereplő: Owen
Mélypont: nem volt
Történet: Igazán eredeti, ugyanakkor eléggé komoly és borús a hangulata, én inkább minimum 16 éves kortól ajánlanám
Borító: 5*



Amikor belekezdtem az olvasásába, picit össze voltam zavarodva, mert az írónő rögtön a mélyvízbe dobja az olvasót, s mind az előzmények, a múlt fokozatosan tárulnak fel előttünk. Sőt!
Maga a regény is két szálon fut. Az egyik a jelen, mikor fiatal főszereplőnk Mackenzie Bishop (Mac vagy Kenzie) már elveszítette néhány éve a nagyapját, a történet kezdetéhez képest pedig 1 éve a kisöccsét, aki mindössze 10 éves volt. A másik szál pedig a múltat idézi föl, melyet Mac visszaemlékezésein keresztül láthatunk. S bár az egész történetet végig a lány szemszögéből látjuk E/1-ben, a múlton való merengései során mindig E/2-es megszólítást használ, melyben nem hozzánk olvasókhoz, hanem a nagyapjához szól, mintha még mindig élne és hallaná őt.

A történet hangulata végig nyomasztó, kezdve Ben, a 10 éves kisöccs halálával, mely rányomja bélyegét az egész családra - ez pl. az oka a költözésnek is, mert ezt a szülők nem tudják feldolgozni, melyet véleményem szerint nem is lehet, ezen csak az idő tud némiképp enyhíteni. Másrészről pedig a tény, hogy Mackenzie csupán 16 éves, de már Őrző, aki így nagyon szoros kapcsolatban van a halállal már évek óta, hiszen az ő feladata visszavinni az elszökött Történeteket a Visszavételbe, ahonnan visszakerülnek az Archívumba.
És akkor itt el is jutottunk a címhez, vagyis Az Archívumhoz.
Az Archívum az a hely, ahol az emberek életének egy "másolatát" őrzik a haláluk után, melyeket történeteknek neveznek. Persze ezek nem ugyanazok az emberek, mint akik életükben voltak, csupán lenyomatok, ők a múlt, melyeket őrizni kell, hiszen nélkülük jövő sincs. Néha azonban 1-1 ilyen Történet felébred és kilép a Sikátorba, az Archívumot az Odakitől (külvilág, az élők világa) elválasztó térbe/síkba, ahol az idő elvász, és ahonnan több ajtó is nyílik.
Itt jönnek a képbe az Őrzők, mivel az ő feladatuk az elkóborolt Történetek megkeresése és elvezetése a visszavételbe, amiről végül is nem egészen derül ki, hogy mi történik benne, de innen kerülnek vissza a Történetek az archívumbeli helyükre.
Az Őrzők munkája cseppet sem veszélytelen, hiszen vannak erőszakos Történetek is, akik meg is ölhetik őket, így megszerezhetik a kulcsukat, melynek segítségével visszajuthatnak az élők világába.

Bizonyára feltűnt nektek, hogy néhány szót kiemeltem: Mackenzie, Sikátor, kulcs.
Nem csak a történet, hanem a borító miatt is fontosnak tartottam őket, hiszen ez utóbbi igen beszédes, érdemes rá szánni egy kis időt. A képen az előtérben, középen fiatal főhősünk van kiemelve, a háttérben a Sikátor - melyet én is nagyon hasonlóan képzeltem el -, a cím alatt pedig az a bizonyos kulcs látható.
Ennek a kulcsnak végig a történetben igen nagy szerepe van, mely szimbolikus jelentéssel is bír. Többféle kulcs van, attól függően, hogy az Archívum hierarchiájában ki hol helyezkedik el (Őrzők, Alakulatisok, Könyvtárosok), de még így is mindenki egyedi kulccsal rendelkezik a formáját illetően. Ennek ellenére mindegyik egyet jelent, ajtót nyitnak a múlthoz, illetve ennek a segítségével tudják megvédeni mind az élőket, mind a Történeteket.

A hierarchia legfelső fokán a Könyvtárosok állnak, akik, mint az a végén kiderül, nagyon sok titkot rejtegetnek beosztottjaik elöl, hiszen a túl sok tudás néha nagyon nyomasztó és terhes tud lenni, valamint amiről nem tudnak, amiatt nem is aggódnak.
Amivel nem értek egyet az a könyv hátulján lévő 13-as karika, mivel szerintem a könyv alaphangulata eléggé nyomasztó egy ilyen korú gyerek számára, ezért inkább 16-17 éves kortól ajánlanám.
Akkor nekem miért tetszett mégis annyira?
Mert elgondolkodtatott, és nagyon szeretem a mélyebb értelmű könyveket is, nem mindig csak az üres, paranormális-romantikus könyvekre vágyom. Emellett izgalmas, hátborzongató és egyedülálló is, egy szóval fantasztikus! 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése