2013. augusztus 12., hétfő

Laurell K. Hamilton: A Kárhozottak Cirkusza

Laurell K. Hamilton - A Kárhozottak Cirkusza
Sorozat: Anita Blake, vámpírvadász 3.
Mindenki Anitát akarja. Ő ezt még hízelgőnek is találná. Ha nem az élete forogna kockán. Elég csak rápillantania az első áldozatra, és Anita Blake számára rögtön nyilvánvalóvá válik: vérszomjas vámpírok falkája szabadult rá St. Louisra, akik egy gyilkosságnál nem fognak megállni. De azt ő sem sejti, hogy hamarosan egy hatalmi harc kellős közepén találja magát, melyben a tét a város feletti uralom megszerzése. Az események egyre bonyolódnak, az áldozatok száma pedig rohamosan nő. Vajon elég erős lesz-e Jean-Claude - a város jelenlegi ura - ahhoz, hogy megvédje hatalmát? És kicsoda valójában Richard, Anita titokzatos, új hódolója? Anitának minél gyorsabban cselekednie kell, és nagyon úgy tűnik, csak rossz választásai vannak, ha életben akar maradni. A Kárhozottak Cirkuszában pedig már minden készen áll a végső, nagy összecsapásra.
Kiadó: Agave
Soroza: Anita Blake, vámpírvadász #3
Eredeti cím: Circus of the Damned
Terjedelem: 326 oldal
Kiadás éve: 2004
Fordította: Jellinek Gyöngyvér
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.480 Ft
Kedvenc jelenet: mikor Anitát tőrbe csalják a barlangban
Kedvenc szereplő(k): Anita, Edward, Doplh, Zebrowski, Lerry Kirckland
Legutálatosabb szereplő(k): : Oliver, Bert, Yasmeen
Mélypont: a tájleírások engem untatnak minden Anita Blake kötetben
Történet: továbbra is izgalmas és akció dús, a történet pedig továbbra is folytatódik ott, ahol az előző kettő megszakadt, de új esetekkel és nyomozással megtűzdelve
Borító: 5*



Anita Blake halottkeltő és vámpírvadász mellett sohasem unatkozik az ember, de hogy hogy bírja ki szinte 0 alvás nélkül az továbbra is rejtély számomra, mindenesetre jól bírja a csaj. Bocsi, de folyton ez jutott az eszembe, mert már én fáradtam el helyette is, mikor belegondoltam, hogy nem tud lefeküdni pihenni, mert már megint közbejött neki valami, akkorákat ásítottam, és majd lefordultam a székről és majdnem a padlón kötöttem ki horkolva.
Izgalmakban és akciókban tehát továbbra sem volt hiány, amitől pörgős és fordulatos volt a történet, bár itt-ott picit kiszámítható, főleg a végén a végkimenetel, ez azonban nem zavart.
Jean-Claud, a Város Ura még mindig nem tartozik a kedvenceim közé, de már nem annyira unszimpatikus, mint mondjuk a Bűnös vágyakban volt. Talán tényleg szereti Anitát a maga sötét, kissé elmebeteg vámpír módján.
Edward viszont ezzel szemben egész jó barátja a lánynak, legalábbis mindig a segítségére sietett, és noha profi bérgyilkos és elméletileg egy lelkiismeretlen férfi, mégse hiszem, hogy Anitát bántaná.

A történetről:
A látszólag ismét egymással összefüggésben nem lévő szálaknak mégis sok közük van egymáshoz, bár nagyon nehéz őket kibogozni, de ahogy Laurell-től megszokhattuk a végére kiderül, hogy minden összefügg mindennel és semmi sem az, aminek látszik. Hamilton ismét nagyszerűen vezette ezeket a szálakat és szépen összefonta őket közben pedig mégis átláthatóak maradtak, nem vesztem el bennük.

További szereplőkről néhány mondatban:
Bert: Anita főnöke, aki egy igazi gennyláda, akit semmi más nem érdekel csak a szent profit.
Lerry Kirckland: egy újonc halottkeltő, akit azért vettek fel, hogy Anitának könnyebb legyen, ugyanis az utóbbi időben elég sok a lány munkája, viszont Lerry-vel is csak foglalkoznia kell, mert a srác még szinte ki se esett az iskolapadból, hiszen még mindig tanul és ezek volt az első halottkeltései és vámpírokkal is csak most találkozott először, úgy értem, igazi gonosz vámpírokkal. Igazi ember módjára viselkedett, vagyis megijedt rendesen, de mégis bátran is tudott viselkedni.
Mr. Oliver: e történet főgonosza, akit ezen érthető oknál fogva utáltam. Ja, amúgy kb. 1 millió éves vámpír… volt.
Alejandro: szintén nagyon öreg vámpír és gonosz, ezért őt sem szerettem.
Zebrowski és Dolph: a "Szellemirtók" két nyomozója most sokkal többet szerepelt mint, az előző két kötetben, sőt, egy egészen izgalmas jelenetnél is végig jelen voltak és részt vettek Anitával egy vámpír levadászásában.
Lamia: egy újabb természetfeletti lénnyel ismerkedhettünk meg, méghozzá egy kígyószerű lénnyel, akinek felsőteste egy emberé (nő vagy férfi), míg alsó teste kígyófarokban végződik. Mindenki úgy tudta, hogy már legalább 200 éve kihaltak, de ezek szerint tévedtek. Upsz. A kígyókirálynőt Melaninek hívják, s szintén egy gonosz és utálatos karakter.
Richard: Anita új hódolója, aki természetfeletti biológiára szakosodott és felső tagozatos tanár… és vérfarkas, amit egy szerencsétlen "kis balestnek" köszönhet. Egész kedvelhető karakter lenne, de volt néhány olyan húzása, ami miatt mégse vágnám ezt rá azonnal, így megmaradok az "egyelőre semleges karakter" besorolásnál.


Összességében nézve:
Idáig ez a rész tetszett a legjobban. Úgy tűnik, hogy Hamilton kötetről kötetre egyre fejlődik, legalábbis ami az Anita Blake sorozatát illeti. Kíváncsian várom a folytatásokat. Anita egy igazi belevaló csaj, aki nincs elveszve, bár néha ő is elég sokat tud vívódni, bár jóllehet a legtöbb esetben nagyon kevés a választási lehetősége, és egyik rosszabb, mint a másik.

Cím: a címben szereplő Kárhozottak Cirkusza egy vámpírcirkusz, mely szintén Jean-Claud tulajdonában van. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése