2013. április 20., szombat

A. O. Esther: Hívogat a fény


OLVASS BELE!
A. O. Esther: Hívogat a fény
Sorozat: Összetört glóriák 2.

Noha Sophiel teljesítette első küldetését, az Égiek újabb feladattal bízzák meg: fel kell kutatnia a Mindenség Térképét, mielőtt avatatlan kezekbe kerülne. A háromdimenziós térkép a titkos átjárókat rejti, amelyek összekötik a Földet a Mennyországgal és a Pokollal. A Sors azonban újra közbeszól és Sophiel angyal létére megbetegszik: teste lassan, de megállíthatatlanul fénnyé kezd válni, és a lány megkezdi a versenyfutást az idővel.

A Föld előtt nem titok többé, hogy ki szabadította ki az Elveszett lelkeket, így hamarosan a Sötét Angyalok is megtudják, ki volt az áruló, aki szabadon engedte a Bardo várában raboskodó angyalokat.

A vezérek Elijah vezetésével hajtóvadászatot indítanak Sophiel ellen, akinek újra menekülnie kell, miközben egy szerencsétlen helyzet folytán megbetegszik: fizikai teste egyre gyengülni kezd, s a szentekhez hasonlóan lassanként fénnyé válik, s hacsak nem sikerül nagyon gyorsan valamilyen gyógyírt találni nem evilági bajára, a Fény hazahívja őt…

A bajban szerencsére nem marad magára, és többen is megkísérlik megmenteni a fokozatosan fénnyé váló lányt, akinek úgy tűnik, ütött az órája idelent, miközben mindenki eszeveszett tempóban próbálja a többiek előtt megtalálni a Mindenség Térképét. Gabriel is Sophiel nyomába ered társaival, azonban érzései már korántsem olyan barátiak, mint amilyenek korábban voltak, és ez még nagyon sok bonyodalomhoz vezet kettejük közt, amire egyikük sem számított…

Három új szereplő is feltűnik a színen: Diril, Rahsan és Lanazir, az ősi boszorkányok, akiket sajátos rokoni szálak fűznek Sophiel ellenségéhez, a Mágushoz, akiről kiderül, hogy nem más, mint a világ legnagyobb hadvezérének tartott perzsa király, Cyrus fattyú fia.

A történet ezúttal három szálon futva követi Sophiel második küldetését, s a kedves Olvasók megismerhetik a Perzsa Birodalom mindennapjait, a Halhatatlanokat, vagyis Cyrus király állandó létszámú, tízezer fős hadseregét, de bepillantást nyerhetnek a normannok varázslatos kultúrájába az első viking városokban zajló események folytán.

A regény tovább boncolgatja az első kötetben felvetett morális kérdéseket: Mi a jó és mi a rossz? Ki dönti el, hogy mi számít bűnnek és erénynek? Miben rejlik a hit ereje és miként győzhető le a kétely? Barátságból lehet-e szerelem, és szerelmesekből lehetnek-e ellenségek? Létezik-e kegyes halál, és vajon mit szól a Jóisten, amikor a jók kényszerülnek vérontásra?
Kiadó: Decens Magazin
Soroza: Összetört glóriák #2
Terjedelem: 464 oldal
Kiadás éve: 2013
Borító: Keményfedeles
Eredeti ár: 3.990 Ft
Kedvenc rész: Mikor Elijah imádkozik és válaszul Raphael segít neki. A rossz sem feltétlenül csak rossz…
Kedvenc szereplő(k): Elijah, Ariel
Legutálatosabb szereplő: Diril
Mélypont: nem volt
Történet: sokkal cselekményesebb, a hangsúly itt már inkább a szereplőkön van, illetve voltak benne megdöbbentő dolgok. Ilyen volt két arkangyal halála is. :(
Borító: 5*



A történet ott maradt abba, hogy Sophiel kiszabadította a palackba zárt lelkeket, akiket Sahranfer, a velejéig gonosz mágus tartott fogva. Mikor ezt meglátta, tajtékzott is dühében, és segítségül hívta három titokzatos, álomszép, de szintén vagy talán még gonoszabb nővérét: Dirilt, Rahzant és Lanazirt. Miután kizsarolták Sophieltől a nyakláncát -, mely minden angyalé más és más, de ebben van benne mindaz, amitől életben maradnak - elkezdték szövögetni fondorlatos és borzasztó tervüket. Ráadásul nem mással szövetkeztek, mint a Pokol urával, Arshamonnal, akinek szüksége van néhány angyalra és Sophiel nyakláncára, no meg a Mindenség térképére.
Sahranfer közben a Sötét angyalokat is igyekszik Sophiel ellen fordítani, ami részben sikerül is neki, ám Elijah, a Sötét angyalok vezére rögtön keresztül lát rajta, és bár megkegyelmez a mágusnak, a lány nyakláncát elveszi tőle, majd ő áll annak a hajtóvadászatnak az élére, melyben Sophielt igyekeznek felkutatni.
A lány mindeközben haldoklik, teste fénnyé válik, s senki nem tudja, mi is lesz a lelkével, ezelőtt ugyanis még soha egyetlen angyaltól sem vették el a nyakláncát. Mintha mindez nem lenne elég, a lány új megbízatást is kap, méghozzá a Mindenség térpékének felkutatását, ami a Pokolhoz és a Fehér Fák Ligetéhez vezető összes útvonalat ábrázolja. A gond csak az, hogy a térképet még soha senki nem látta, és a pontos helye sem egészen ismert.
A szerelmeseket (Elijah és Sophiel) folyton megpróbálják szétválasztani, s ha egy problémát megoldottak, akkor újabb akadály gördül elébük, illetve az alászállott angyalok elé is.

Tehát, ahogy írtam, a történet pontosan ott folytatódik, ahol az Elveszett lelkek befejeződött, így olyan érzésem volt, mintha a két kötet egy nagy könyv lenne, amit az is alátámasztott, hogy nem volt túl sok visszautalás benne az első kötetben történtekre. Engem ez egy cseppet sem zavart, mert a történet így is teljesen érthető volt, soha nem vesztettem el a fonalat.
Bizonyára nektek is feltűnt, hogy a két rész külsőre mennyire éles kontrasztot alkot egymással, ez pedig a tartalmáról is elmondható. Az első könyv külsőleg világosabb, a történetet nézve pedig inkább a táj leírásán, a helyszín és valamelyest a kor bemutatásán volt a hangsúly, a szereplők kicsit inkább háttérbe szorultak, illetve részletesebben csak a szerelmesek Elijah és Sophiel lettek bemutatva, a hangulata pedig sok helyen eléggé idilli volt, főleg a manók világában. Ezzel szemben a Hívogat a fényben már a többi szereplő is részletesebb bemutatásra került a mind a küllemüket, mind az érzelmeiket vagy néha a múltjukat illetően. Többet megtudhattunk a már megismert szereplők érzelmeiről, gondolatairól, múltjáról, s így jobban megérthettük a személyiségüket, cselekedeteiket, de ugyanez mondható el az új karakterekről is. Mindezt pedig csak fokozza, hogy itt nem csupán Elijah és Sophiel nézőpontján keresztül felváltva olvashattuk a könyvet, hanem más szereplők szemén, illetve gondolatain keresztül is megismerhettük az eseményeket.
A második kötet tehát sokkal sötétebbre sikerült, amit a hangulata is tükröz. A történet pedig sokkal cselekményesebb, s bár a tájleírás, illetve a helyszínek leírása továbbra is szemléletes, inkább már a szereplőkön van a hangsúly.

Ami nem tetszett, az az a bizonyos szerelmi háromszög Elijah - Sophiel - Gabriel között. Tudom, hogy itt fontos, és nem kihagyhatatlan, és hogy megvan a maga szerepe, de valahogy érzékenyebb vagyok rá. Tényleg megvan a szerepe, mert nem a tipikusan YA könyvekben előforduló szerelmi háromszögről van szó, hanem arról, hogy mind Sophiel, mind Gabriel nagyon fiatalok még, ami az emberi érzelmeiket illeti, így nincsenek még egészen tisztában velük, tanulnak és tapasztalnak, s bár a lány szíve inkább a Sötét Angyalok vezéréhez, Elijah-hoz húz, mégis Gabriel is egyre kedvesebb neki.

Néhány szó a befejezésről:
Ismét egy olyan befejezést kaptunk, amitől egy, a sorozatért és a könyvért rajongó könyvmoly a falat kaparja. Miért? Miért kell ekkora függővéggel befejezni a könyvet? Nyilvánvaló, hogy a kötetek valójában egy történetet mesélnek el, s bár mindegyik részben megvan a főszereplőinknek az aktuális feladata, mégis egyben van értelme a köteteknek, s így fognak a végén egy egészet alkotni, DE akkor is, muszáj volt a függővég… már megint?

Összességében nézve:
Sokkal jobban tetszett, mint az első kötet, mert cselekményesebb volt, és a szereplőkről is több mindent megtudhattunk, és nem csak a pozitív karakterekre gondolok. Ismét szerepeltek benne jósálmok, amik nekem kifejezetten tetszettek, még akkor is, mikor nem éppen szép jövőt mutattak. Nagy kedvencem ez a téma, ahogy a mitológia és a legendák is, amik szintén szerepeltek a könyvben, méghozzá a számomra legkedvesebb, az északi népek mítoszai és legendái. :o)
A szerelmi háromszög továbbra sem tetszik, de tudom, hogy nem lehet kihagyni a könyvből.
A függővég pedig…
…jaj, mikor jön már a következő rész, Az Életfa? Május? De mégis, valami konkrétabbat nem lehetne?


A könyvet ismét köszönöm az írónőnek, Eszetrnek, valamint a kedves szavaidat is, amiket a könyvbe írtál, pont jókor jöttek, szinte simogatták a lelkemet! :o) 
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése