2012. október 15., hétfő

Karen Marie Moning: Álom és valóság


Fülszöveg:
Még csak néhány hét telt el azóta, hogy a sorozatunk első kötetéből megismert MacKayla Lane repülőgépe földet ért Dublinban, és az ír fővárosban máris fenekestül felfordult a világ. Mac erre alighanem csak annyit mondana: na és, az övé is felfordult, abban a pillanatban, amikor értesítették róla, hogy Írországban tanuló nővérének brutálisan megcsonkított holttestét megtalálták egy szeméttel borított sikátorban, Dublin északi részén. Macet attól fogva a bosszú élteti. Pártfogója, a titokzatos Jericho Barrons segíti őt abban, hogy az ősi tündérvilágba vezető misztikus nyomokat követve, eljusson Alina gyilkosáig. A nyomozás során megismeri a város ódon falai között nyüzsgő ijesztő árnyfigurákat, szörnyeket, gengsztereket és gonosz tündéreket, megtanul káromkodni, lopni, hazudni és ölni.

Egyetlen rövid hónap alatt sikerül a város minden mágikus erővel bíró lényének a tyúkszemére lépnie. Egyre több veszély leselkedik rá, de szerencséjére Barrons mindig kéznél van, hogy kimentse ellenségei karmaiból.
Csak egy kivétel van: V’lane, a halált hozó szextündér, aki olyan intenzív szexuális vágyat kelt Macben, hogy a puszta látására a lány vetkőzni kezd.
És V’lane többnyire váratlanul tűnik fel Mac közelében. Ahogy most is.

A lány elgyengült térddel rogyott le a homokba. El akarta fordítani a tekintetét, de a szeme nem engedelmeskedett. Karnyújtásnyi távolságra voltak tőle a tündérherceg tökéletes testrészei, amelyeket magában akart érezni, hogy csillapítsák szörnyű, embertelen vágyát. Ökölbe szorította a kezét, hogy könnyebb legyen ellenállnia. A tündérherceg ezen csak nevetett, mire ő lehunyta a szemét, és lefeküdt a puha, simogató fehér homokba. Nem kellett mást tennie, mint az előtte álló Maestróra bíznia a testét, aki úgy játszik rajta, ahogy senki más; simogatása elképzelhetetlen crescendo; olyan húrokat penget, amelyeket korábban még senki, és többé nem is fog.

Egy meztelen tündérherceg láttán minden más férfi örökre háttérbe szorul.

Vajon hol lehet most Barrons? Képes-e mégis legyőzni a veszedelmes szextündér vonzerejét és mesterkedését, s megmenteni a lányt a halálos ölelésből?


Őszinte leszek: nem könnyű a Tündérkrónikákról írni, mert van benne valami, ami teljesen magával ragad, beszippant, és nem enged. Ha egyszer a rabja leszel, többé nem szabadulsz.


Az Álom és valóság pontosan ugyanott folytatódik, ahol a Keserű ébredés véget ért. Mintha nem is egy sorozat köteteit olvasnánk, hanem egy egész könyvet több köteten át, ami valljuk be, sokkal előnyösebb, ha mondjuk utazunk és magunkkal akarjuk vinni, de persze nem ez az első szempont.
A második rész ugyanúgy tartotta a színvonalat, mint az első, az izgalom és a kérdések továbbra is megmaradtak, bár ami ez utóbbit illeti még több merült fel. És még több dologról fog kiderülni, hogy amikor már azt hittük, hogy választ kaptunk rá, akkor jön Karen és az ő csavarjai, és megint összekutyul mindent, hogy még véletlenül se tudja a kedves olvasó – aki már tövig lerágta a körmét, és a haját is elkezdte tépni -, hogy akkor most mi merre hány méter.

A fülszövegben szereplő jelenet valóban benne van a könyvben, de aki csak azért akarta elolvasni, vagy pont azért nem, mert úgy gondolta, hogy vannak benne erotikus jelenetek, az nagyon fog csalódni vagy pozitívan vagy negatívan, mert ennél több nem is lesz benne, ami nem baj, hiszen a Tündérkrónikák alapvetően nem erről szól.


Cselekmény
Mac és Barrons (és még sokan mások) még mindig a tündérrelikviákat keresik, elsősorban a sötét könyvet, a Sinsar Dubht.
Az első rész ott ért véget, hogy Mac szembenézett nővére gyilkosával, majd sajnos el is vesztette szem elől, viszont rengeteg Unseelie-vel végzett, valamint a vámpír Mallucé-sal is. Ez viszont majdnem az életébe került, de szerencsére Barrons megmentette. Persze nem azért, mert szereti Mac-et, hanem hogy megvédje a személyi SZT-detektorát. (Ja persze… -.- Nekem akkor is más a véleményem erről, de ez valószínűleg a többi kötet elolvasása után fog beigazolódni.)

Mac-et már a könyv elején gyilkossággal vádolják, méghozzá annak a nyomozónak a megölésével, aki a nővére, Alina halála ügyében nyomozott. Kihallgatják, de mivel nem ő követte el a bűntényt, és a rendőröknek bizonyítékuk sincs rá, így elengedik. Azonban a másik nyomozó, aki Mac-et kihallgatta, hamarosan bevezeti főhősnőnk édesapját a könyvesboltba, aki azért jött Írországba, hogy hazavigye a lányt, de végül mégis csak egyedül tér haza, hála Barrons hathatós közreműködésének. Szerintem Jack Laine (az édesapa) nagyon szimpatikus és talán az egyetlen őszinte szereplő is az egész könyvben.
Ezt követően egy titkos, és cseppet sem legális aukción vesznek részt, ahol rengeteg, eddig soha nem látott műkincsre, többek között egy sötét tündér relikviára, az amulettre is lehet licitálni. Az amulett-et megint csak el kell lopni a tulajdonosától, ám hőseinket (Mac és Barrons) megelőzi egy ismeretlen játékos, aki mint a végén kiderül, nem is olyan ismeretlen.

Szintén a könyv elejében Mac V’lane, a halált hozó szex tündér segítségére szorul, aminek ára van. Ez pedig nem más, mint hogy 1 órát a férfival kell töltenie, hogy barátok legyenek. V’lane ugyanis barátkozni szeretne Mac-kel! Ez fura, nem is hiszem, hogy valóban ez a szándéka, de nem lévén más választása, a lány beleegyezik. És mikor jutna eszébe V’lane-nek, hogy összebarátkozzon Mac-kel? Mikor máskor, amikor éppen betörtek az amulettért, így Barrons, sajnos egyedül marad. Nem mintha félteni kellene…
Mivel Mac nem kötötte ki, hogy hol töltsék az egy órát, így V’lane a tündérek birodalmába teleportálja a lányt egy gyönyörű napsütése tengerpartra.
Itt viszont egy nagyon szép ajándékot is kap tőle Mac. Méghozzá azt, hogy elbúcsúzhat a nővérétől, ami V’lane-t nézve tényleg kedvesség. Talán mégsem olyan érzéketlen és többet tud az emberi érzésekről, mint amennyit mutat.

A történet folyamán az is kiderül, hogy vannak még sideh-látok, sőt! Az is kiderül, hogy még mindig működik a régi rend. A rend vezetője azonban egy cseppet sem kedves, sőt kifejezetten utálatos. Valamint Mac egyik legnagyobb félelmével, a Királyi Vadászok egyikével is szó szerint farkasszemet néz. Ennél a résznél még én magam is nagyon féltem, teljesen beleéltem magam Mac helyzetébe!

Egy, a cselekmény szempontjából fontos szereplőt még megemlítenék, aki nem más, mint a  Mac-et kísértő Kaszás. Hogy ki ő, azt nem árulom el, de mindenki meg fog lepődni, azt garantálom. ;) A lényeg, hogy a lány úgy gondolja, hogy csak hallucinál, és pszichológiai analízisnek veti alá magát, mert úgy gondolja, hogy a gyász, a bűntudat és a magány miatt látja ezt a sötét alakot. Tovább erősíti benne ezt a megállapítást az is, hogy még Barrons sem látja, így tényleg olyan, mintha Mac találta volna ki a figurát.
A könyv vége fele még azt is megtudhatjuk, hogy milyen hatása van a nyersen elfogyasztott Unseelie húsnak, amit én személy szerint soha nem próbálnék ki.
A könyv legvégén pedig felbukkan a Sinsar Dubh is, immáron nem csak említés szintjén, hanem fizikai valójában is…


Szereplők:
Az új kérdések nem csak az új helyzetek miatt keleteztek, hanem az új szereplők megjelenése miatt is.
Derek O’Bannion: az első könyvben szereplő Rocky O’Bannion testvére. Rocky birtokában volt a lándzsa, amit aztán Mac és Barrons elloptak. Mikor erről a gengszter – mert az volt – tudomást szerzett, ellátogatott a könyvesbolt mögötti sikátorba, ahol azonban nem égtek a lámpák, így az Árnyak felfalták 15 emberével együtt. Így tehát – bár csak közvetetten-, de Mac okozta a halálát, amit Derek meg akar bosszulni.
Dani: egy 13-14 éves sidhe-látó, akinek egy Seelie ölte meg az édesanyját. Egy Post Haste, Inc. nevű futárszolgálatnál dolgozik, ami nem más, mint a sidhe-látók fedőszervezete. Sidhe-látó képességén túli ereje a szuper gyorsaság. Sokat azonban nem tudunk meg róla. Első benyomásra nekem nem volt túl szimpatikus. Ő beszél Mac-nek arról, hogy van egy szervezet, melyben csak sidhe-látók vannak.
Álmodozó tekintetű srác: egy nagyon rövid időre – néhány sor erejéig – ismét felbukkan, így kezd gyanús lenni nekem a figura. Ki ő? A további kötetekben is megjelenik?
Christian MacKeltar: A Trinity Ősi Nyelvek Tanszékén dolgozik, itt is fut össze Mac-kel először, majd egy pubban. Kiderül, hogy tudja, mi Mac és a nővérét, Alinát is ismerte, de ennél többet nem tudunk meg ebben a részben sem Chritsianról, sem arról, hogy mi tudott Alináról. Nekem felkeltette az érdeklődésemet, és nagyon kíváncsi vagyok rá. A férfi skót nemzetiségű.
Rowena: Post Haste, Inc. fedőszervezet vezetője és valószínűleg ő a sidhe-látók Úrnője. És ő az az utálatos vénasszony az első részből, aki hagyta volna Macet meghalni. Még mindig egy kiállhatatlan boszorkány, nekem egyáltalán nem szimpatikus.
Barrons: Még mindig titkolózik és még több kérdés merült fel vele kapcsolatban, mint amennyi választ kaphattunk. Mac nem bízik benne, de a lelke mélyén szeretne, ebben biztos vagyok.
Mac: szegénykémnek hirtelen eléggé sok, legalább 3 személyisége lett. Nem, nem skizofrén!! Csupán arról van szó, hogy szakítania kellett a régi életével, mely akkor kezdődött, mikor tudomást szerzett a nővére haláláról, s kiderült, hogy sidhe-látó. Jelenleg van Mac 1.0, aki a rózsaszín Barbie bab MacKayla, ezt követi Mac 2.0, a barbár Mac, aki feketére festette a haját, levágta, és a ruhatára is szinte csak fekete. És ott van a harmadik Mac, aki a kettő között igyekszik közvetíteni. Szegény lány, még nem is sejti mi vár rá, de mi, olvasók sem! Kíváncsi vagyok, hogy hova fog még fejlődni, és az 5. könyv végére milyenné válik. Az első kötetben még nem is volt olyan szimpatikus, de kezd egyre jobban az lenni, bár még csak nagyon csigalépésben, de ki tudja… Talán az utolsó kötet végére megszeretem. :)
V’lane: csak annyit szerepel amennyit fent említettem. Az első részben még nagyon unszimpatikus volt, de most már mintha kezdene máshogy viselkedni, és így kíváncsian várom, hogy hogyan fog tovább „változni” a karaktere.
Nagyúr: bár Mac egész végig fél tőle a könyvben, hogy újra eljön érte, mégis csak a vége fele, néhány sor erejéig jelenik meg.


Összességében nézve:
Karen még mindig tartja a színvonalat az Álom és valóság c. kötetben, sőt! Szerintem még jobb is, mint az előzőben, a Keserű ébredésben. A hajnalra várva c. kötetben, mely  a sorozat harmadik része, ismét csak jobb lesz a színvonal (tudom, mert már mindjárt kiolvasom ;)).
Manapság sajnos kevés író mondhatja ezt el magáról, hogy olyan sorozatot tud alkotni, melyben a 3. vagy 4. kötetben is ugyanolyan, vagy emelkedik a színvonal, az izgalom, de Moning megcsinálta! Határozottan kijelenthetem, hogy Moning-mániás lettem és Tündérkrónikák-fan! :D



Kiadó: Kelly
Terjedelem: 302 oldal
Kiadás éve: 2010
Fordította: Laskay Ildikó
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.980 Ft




A sorozat további részei:
1. Keserű ébredés
2. Álom és valóság
3. A hajnalra várva
4. Rossz hold kelt fel
5. Új nap virrad

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése